Om Borderterriern

Rasbeskrivning - Rasstandard

Borderterriern är till sitt ursprung en allsidig jakthund. Den har aldrig blivit "utställningsavlad" utan har förblivit en rustik, sund hund som älskar att arbeta de må gälla jakt, lydnad, agility, spår eller lek med familjemedlemmarna.

Dess förmåga att koppla av mellan passen gör den till en behaglig familjehund - att ligga i knät och gosa och hålla ett öga på kökets aktiviteter hör till favoriterna inomhus.

Borderterriern är en av de friskaste hundraserna idag. 

En Borderterrier på 14 år - pigg och alert - är inget ovanligt.

 Historik

Borderterriern härstammar från de gamla jaktterrier som fanns i gränstrakterna mellan England och Skottland (The Border District)

Den användes som skadedjursbekämpare, främst på räv och skulle orka följa jaktlaget under en dag och ändå ha krafter kvar att gå ner i grytet, om räven tog sin tillflykt dit.

Därför behövdes en högbent, snabb och uthållig hund, tillräckligt smidig för att ta sig igenom trånga passager.

Den måste också vara intelligent och självständig, samt kunna samsas med andra hundar i flocken.

Rasens vänner dröjde länge med att få Borderterriern godkänd av Brittiska Kennelklubben, man var rädd att hunden skulle hamna i fel händer, bli en utställningshund och förlora ursprungliga egenskaper.

När rasstandarden slutligen skrevs och godkändes på 20-talet kom den sålunda att helt bygga på hundens funktion som snabb och uthållig grythund, vilket den fortfarande gör.

 Utseende

Borderterriern är i alla avseenden en mycket välbalanserad hund med:

 • en behändig storlek - ca 35cm hög och med vikt runt 7kg

• ett utterliknande huvud med bred flat skalle och kraftig nos

• djup, smal och lång kropp, kraftiga käkar och tänder, löst skinn som gör att den kan "glida" genom trånga passager, dubbel päls - varm ull underst och sträv vattenavstötande överst - allt detta gör den väl rustad för ett nappatag i gryt.

 Mentalitet

 En Borderterrier älskar människor och särskilt barn, som den har stort tålamod med - det är inte i första hand som vakthund man väljer rasen.

En Borderterrier är glad och vänlig, kontaktvillig och röstkänslig

Eftersom den gärna vill vara sin ägare till lags räcker det ofta att skärpa tonen när den gör något galet.

Med berömuppmuntran lär den sig fort olika saker.

En borderterrier är påhittig och tycker om att stå på egna ben. Den är aktiv till sin läggning och kan sysselsätta sig själv - undersöka alla hål och spår ute, kasta omkring med en leksak inne.

En Borderterrier skäller inte i onödan.

En Borderterrier samsas och leker gärna med andra hundar.

Den startar sällan slagsmål men går heller sällan undan om den blir provocerad.

En Borderterrier är en jakthund - familjens katt och även andra husdjur kan känna sig säkra, men utanför familjekretsen räknas dessa som jaktbyte!

Aktiviteter

En Borderterrier tycker inte om att vara ensam.

En heltidsarbetande familj är ingenting för den.

En Borderterrier behöver minst en rejäl promenad varje dag.

Helst förstås utan koppel i trafiksäker miljö, men huvudsaken är att den får sträcka på benen ordentligt och använda sitt luktsinne.

En Borderterrier trivs bättre ju mer den får använda sitt huvud - den är ju en arbetande terrier.

Borderterriern är ursprungligen en jakthund och används fortfarande som sådan.

Den har idag blivit populär eftersökshund och kortdrivare på framförallt klövvilt. för den som inte jagar finns många andra aktiviteter som passar en Borderterrier förträffligt.

I Sverige tävlar man framgångsrikt lydnad och agility, och rasen har många champions i dessa grenar. Även i bruksgrenarna spår och sök finns framgångsrika ekipage.

Där hemma kan man lätt lära in konster av olika slag.

Pälsvård

En Borderterrier behöver inte mycket pälsvård - en genomkamning då och då, bortplockning av den sträva överpälsen (trimning) 2 gånger om året är fullt tillräckligt för familjehunden.

Den lite händige kan lätt själv lära sig detta.

Den sträva pälsen är mycket smutsavstötande så schamponering behövs sällan.

 Hemland

Borderterrier kommer ursprungligen från dalgångarna i Cheviotbergen på gränsen mellan Skottland och England. Där har den funnits under lång tid och genom sin relativa isolering har rasen tidigt blivit mycket typfast.

Borderterrier är främst en grythund som skulle kunna följa en jägare till häst och dessutom ha krafter kvar att gå i gryt.

Rasen skulle således vara mycket rörlig och inte så stor att den inte med lätthet kunde gå i gryt. Därtill skulle den vara orädd för att klara sin uppgift mot räv och grävling.

Borderterrier måste vara aktiv, stark och uthållig samt fördragsam mot andra hundar.

Den skall ha i det närmaste vattentät päls.

År 1921 erhöll rasen officiell status av engelska kennelklubben.

Uppförande/Karaktär

Borderterriern är i allt väsentligt en grythund. Den skall förena rörlighet med jaktlust och ha uthållighet att följa en ryttare till häst.

Huvud

Huvud: Huvudet skall likna en utters. Skalle: Skallen skall vara måttligt bred. Nostryffel: Svart nostryffel föredras men lever- och eller köttfärgad är inget allvarligt fel. Nosparti: Nospartiet skall vara kort och kraftigt. Käkar/Tänder: Saxbett. Tångbett är godtagbart. Underbett och överbett är allvarliga fel och absolut inte önskvärda. Ögon: Ögonen skall vara mörka med livligt uttryck. Öron: Öronen skall vara små, V-formade och måttligt tjocka. De skall bäras framåtvikta tätt intill kinderna

Hals

Halsen ska vara medellång.

Kropp

Kropp: Kroppen skall vara djup, smal och tämligen lång. Ländparti: Ländpartiet skall vara starkt. Bröstkorgen: Bröstkorgen skall inte vara alltför välvd eftersom man med båda händerna skall kunna nå runt om kroppen bakom skuldrorna. Revbenen skall nå långt bakåt. Svans: Svansen skall vara måttligt kort och ganska tjock vid roten, därefter avsmalnande. Den skall vara högt ansatt och glatt buren men inte böjd över ryggen.

Extremiteter

Framställ: Frambenen skall vara raka med inte alltför kraftig benstomme. Framtassar: Tassarna skall vara små med tjocka trampdynor. Bakställ: Bakpartiet skall vara spänstigt och byggt för snabbhet. Baktassar: Baktassar som framtassar.

 Rörelser

Så sunda att hunden kan följa en ryttare till häst.

 Färger

De vanligaste färgerna är "blue and tan" (ca. 10%) och "grizzle and tan"

Hud

Huden skall vara tjock.

Päls

Pälsstruktur: Pälsen skall vara sträv och tät med tätt intilliggande underull. Färg: Röd, vetefärgad, grizzle (grå-röd-melerad) med tantecken eller blå (svart-blå-grå-melerad) med tantecken.

Storlek/Vikt

Vikt: Hanhundar: 6-7 kg Tikar 5-6,5 kg

Fel

Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse och till dess inverkan på hundens arbetsförmåga i gryt.

Nota Bene

Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som enligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

 Testiklar

Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen

          Källa: www.borderterriersallskapet.com

 

 

 

 

 

 

20091110-lexie[1]
SE VCH SE UCH SE VV-14 SE VV-15 LP1 LP11 RLD N

 Lyckliga Helleborus Busiga Brunöga "Lexie"